Potřebujete novou kuchyňskou desku?

Nepostradatelnou a samozřejmou součástí každé kuchyně je kuchyňská pracovní deska. Odehrává se na ní zpracování surovin a příprava pokrmů a mezi její základní vlastnosti by měla patřit odolnost a dlouhá životnost. Které materiály jsou k dostání a jaké výhody či nevýhody nabízejí?

Laminát

Tento druh materiálu se používá velmi často. Základ tvoří dřevotříska, na níž se lisuje vrstva tvrzeného laminátu. Tento materiál nabízí vysokou odolnost vůči teplu a je cenově dostupný. V dostání je v celé řadě různých dekorů a dokonce i v imitaci dřeva či kamene. Mezi nevýhody patří především snazší poškrábání či zatečení vody.

Masivní dřevo

Pro výrobu desky se používá dřevo velmi tvrdé. Povrch je ošetřen olejem proti vlhkosti. Nátěry je však třeba opakovat. Pokud je použita epoxidová pryskyřice, pak již další nátěr není nutný. Nevýhodou je vyšší míra průniku vlhkosti, také se na desku nesmí pokládat horké kousky nádobí. Materiál časem mění svoji barevnost.

Přírodní kámen

Nejčastěji se používá žula, která nabízí nízkou nasákavost a to nejen pro vodu, ale i oleje nebo kyselé látky. Deska je pevná a je vhodná pro běžný provoz. Také údržba je velmi snadná. Nevýhodu je, že na leštěném povrchu zůstávají otisky a také pořizovací cena je vyšší.

Umělý kámen

Tento materiál je velmi odolný a lze jej různě tvarovat. Spoje jsou často neviditelné. Materiál je neporézní, nehrozí tedy poškození vlhkem. Lze jej velmi snadno řezat, je příjemný na omak a nabízí snadnou údržbu. Při poškození jej snadno opravíte. Nevýhodou je vysoká pořizovací cena, kterou však vyváží dlouhá životnost.