Kolik pravdy je na tom, že ovoce zraje rychleji v papírovém sáčku?

Kolik pravdy je na tom, že ovoce zraje rychleji v papírovém sáčku?

Zapomněli jste někdy po nákupu ovoce v papírovém sáčku a když jste si na něj vzpomněli, bylo již na vyhození? Pojďme se podívat na vědecké vysvětlení toho, proč se to děje.

Papírový sáček

Jestli místo igelitových sáčků používáte raději ty papírové, není na tom nic špatného. Dobrý pozor si ale dávejte tehdy, když si koupíte ovoce, které neplánujete v nejbližší době zkonzumovat a odložíte ho na kuchyňskou linku v papírovém sáčku. Toto nevinné gesto totiž spustí proces, který přispívá k rychlejšímu dozrání. Papírový sáček totiž zachycuje etylen, což je látka, kterou produkují například jablka, hrušky, banány a avokáda. Když necháte ovoce „volně dýchat” na vzduchu, etylen se dostává do ovzduší. V případě, že ale ovoce necháte v papírovém sáčku, velká část této látky zůstane uvnitř.

Vliv etylenu na rychlejší zrání

Jenomže zde nastává problém. Pokud necháte ovoce napospas etylenu, urychlíte tím jeho zrání. Ovoce tak bude dříve zcela zralé, změklé, změní barvu a jeho vůně se vám bude linout celou kuchyní i skrze papírový sáček. Tuto chemickou reakci ale můžete využít také ve svůj prospěch. Až si příště přinesete domů z obchodu nezralý banán nebo avokádo, jednoduše je položte na linku v papírovém sáčku a pravidelně kontrolujte. Na svém oblíbeném ovoci si díky tomuto snadnému triku budete moci pochutnat mnohem dříve, než kdyby zůstalo volně na vzduchu.

Ovlivňuje barva papírového sáčku zrání?

Protože v některých zemích se barva papírového sáčku pojí automaticky s hnědou barvou, mnoho lidí se domnívá, že ovoce může dozrát pouze v hnědém papírovém sáčku. Nabízí se tedy otázka, zda to je pravda? Odpověď vás nejspíš potěší, protože není. Na barvě papírového sáčku vůbec nezáleží, protože etylen v sobě zadrží stejně dobře hnědý i bílý papírový sáček. Nemáte-li tedy po ruce hnědý, ale třeba rovnou nějaký bílý s potiskem, nic se neděje.

Ovoce, které vám v papírovém sáčku dozraje rychleji

Abyste mohli trik s papírovým sáčkem kdykoliv využít ve svůj prospěch, sepsali jsme pro vás seznam druhů ovoce, na jehož dozrání má vliv. Po pobytu v papírovém sáčku vám rychleji dozrají následující druhy:

  • broskve
  • meloun cantaloupe
  • kiwi
  • mango
  • papája
  • rajčata

Ovoce, které vám v sáčku již nedozraje

Abyste ale na tento trik nespoléhali vždy, musíme vás varovat: ne všechny druhy ovoce po sklizni ještě dozrávají. Jaké druhy ovoce vám po sebedelším pobytu v papírovém pytlíku již v žádném případě nedozrají?

  • Jahody
  • borůvky
  • hroznové víno
  • ananas
  • pomeranč
  • třešně
  • kokos
  • vodní meloun

U těchto druhů ovoce si dejte skutečně záležet na výběru těch zralých druhů již v samotném obchodě. Jediné, k čemu u těchto druhů může dojít, je hniloba. Po návratu z obchodu je proto snězte co nejrychleji, protože zralejší již bohužel nebudou.

Papírový versus plastový sáček

Nechcete, aby vám ovoce rychle dozrávalo? Řešením není ani používání plastového sáčku. Zatímco v tom papírovém může během cesty z obchodu k vám domů ovoce dýchat a cirkuluje v něm vzduch, plastový sáček je zcela neprodyšný a jeho obsah je tak kompletně odříznut od jakéhokoliv přísunu vzduchu. V takových podmínkách se ovoci tedy také příliš nedaří. Nehrozí sice jeho rychlejší dozrání, ale bohužel rovnou hniloba. Když tedy ovoce po příchodu domů nevyndáte z igelitového sáčku, je to horší, než když ho zapomenete v tom papírovém.

Až budete příště chtít, aby vám banán rychleji dozrál a avokádo rychleji změklo, schovejte je do papírového sáčku. Pokud na ně nezapomenete, brzy si budete moci pochutnat na svém oblíbeném ovoci, jež bude dokonale zralé a tak akorát měkké. Nezapomínejte ale na to, že to neplatí pro všechny druhy ovoce. Například jahody a borůvky jsou vůči etylenu imunní.

Zdroj textu: www.howstuffworks.com, www.npr.org

Zdroj foto: www.freepik.com