Jaké jsou výhody elektrické udírny?

Jaké jsou výhody elektrické udírny? Produkuje méně kouře a má všestranné využití

Máte rádi chuť uzeného masa, ryb a dalších pokrmů? Pokud ano, zvažte pořízení elektrické udírny. Toto jsou její největší výhody.

Jak funguje elektrická udírna?

Elektrická udírna funguje díky topné spirále. Ta je ohřívána pilinami, štěpkou nebo briketami. Vliv na výslednou chuť pokrmů má to, z jakého dřeva si topivo pořídíte. Jakmile dojde k zahřátí topné spirály, začne se generovat kouř, jenž vnikne do prostoru udírny. V ten moment započne uzení, které je stejnoměrné a plynulé, a to díky konstantní teplotě, která je v elektrické udírně udržována. Chuť výsledných pokrmů bude skvělá a bez známky hořkosti, protože ke spalování pilin, štěpek či briket dochází bez plamene.

Snadné ovládání

Kromě toho, že si téměř bez práce pochutnáte na výborných uzených masech a rybách, je elektrická udírna skvělá také v tom, že se snadno ovládá a poradí si s ní také úplný začátečník. Zpravidla si totiž lze nastavit jak teplotu, tak i čas a intenzitu kouře, tudíž máte uzení zcela pod kontrolou.

Stále stejná teplota a rovnoměrné uzení

Díky snadné ovladatelnosti a jednoduchému nastavení udírny bude výsledek pokaždé na jedničku. Narozdíl od domácích a dalších udíren totiž v elektrické udírně nedochází ke kolísání teploty, tím pádem je uzení po celou dobu rovnoměrné a výsledek pokaždé stejný.

Sousedi si nebudou stěžovat

Elektrické udírny jsou skvělou variantou do domů, které se nacházejí v hustě obydlených oblastech. Při jejich používání totiž nedochází k tvorbě tolika kouře a jejich používání tak nebude otravné pro vaše sousedy. Zároveň bude příjemné a bezproblémové také pro vás. Ruku v ruce s minimem kouře, který elektrické udírny produkují, jdou také nižší emise. Chcete-li si užívat radosti uzení, ale zároveň vám leží na srdci blaho planety a péče o životní prostředí, s elektrickou udírnou máte vyhráno.

Všestranné využití

Možná tomu nevěříte, ale uzené maso a ryby se vám mohou velice snadno přejíst. Ovšem s elektrickou udírnou to nebude problém. Díky jejímu všestrannému využití totiž maso a ryby nebudou tím jediným, co si v ní budete moci připravit. Do seznamu surovin, které lze v elektrické udírně připravit, řadíme také zeleninu a sýry. Nemusíte tedy stále dokola udit to samé, ale měnit nejen suroviny, ale také postupy. Mnoho modelů totiž poskytuje také možnost uzení za studena. Nebojte se proto pohrávat si s recepty, chutěmi i způsoby přípravy.

Jednoduchá údržba

Majitelé grilů a udíren dobře vědí, že jejich údržba vyžaduje čas i trpělivost. Pouze z dokonale vyčištěných grilů a udíren si totiž pokaždé můžete připravit lahodné pokrmy, ve kterých nebude žádná stopa po dříve připravovaných pokrmech. Naštěstí je údržba elektrických udíren snadná a nezabere vám mnoho času. Většina důležitých součástí, včetně roštů, je totiž vyjímatelná.

Užijte si přípravu uzených pokrmů bezpečně

Do kolonky s výhodami, které elektrické udírny mají, patří také zmínka o jejich bezpečnosti. Protože při jejich používání nepracujete s otevřeným ohněm, neriskujete riziko vzniku požáru. Díky snadnému ovládání a navolení nejen teploty uzení, ale také třeba využití funkce automatického vypnutí, je jejich používání skutečně velice pohodlné a bezpečné.

Milovníci uzených chutí, kteří se chtějí pustit do stavby domácí udírny, si mohou pořídit elektrickou udírnu, která se snadno ovládá, produkuje méně emisí, produkuje konstantní teplotu a má všestranné využití. Navíc odpadne starost s její stavbou a snadno se bude udržovat díky vyjímatelným dílům.

Zdroj textu: bbq-smokers.co.uk, www.smokedbbqsource.com

Zdroj foto: www.freepik.com