Jak zařídit domov, aby byl útulný a přitom praktický?

Každý domov by měl být útulný, abychom se do něj rádi každý den vraceli, a nehledali výmluvy, proč přijít co nejdéle. Jen v útulném bytě si odpočineme, načerpáme ztracené síly a zklidníme svoji mysl plnou zážitků z celého dne. Stačí to ale? Určitě ne, náš domov by měl být zároveň praktický, aby nám umožnil dělat vše, co chceme.

Domov nejsou jen 4 holé stěny a podlaha

Když se do bytu nebo domu stěhujeme, většinou tam najdeme jen holé zdi a podlahu, zbytek si musíme sami zařídit. Výjimkou bývá snad jen koupelna, kde už najdeme vanu nebo sprchový kout, a někdy i kuchyně vybavená kuchyňskou linkou, do které si sami vybereme větší spotřebiče, jako je například chladnička.

Kuchyň

Jak začít zařizovat domov?

Zařizování domova není nic snadného, měli bychom se na něj totiž dívat jako na celek a snažit se ho zařídit v jednotném stylu. Někdo dává přednost tomu rustikálnímu, který nás více spojí s přírodou, další preferuje skandinávský nebo moderní styl, u kterých se klade důraz na vzdušnost a dostatek světla. Jaký styl si zvolíte vy?

Plynový kotel

Místnost za místností

Když si ujasníte styl a svoje preference, můžete se pustit do zařizování jednotlivých místností. Kuchyň už možná máte vyřešenou, stačí dokoupit pár drobností, ale co dál?

Obývací pokoj je místem, kde odpočíváme a sledujeme televizi nebo si povídáme se svými nejbližšími, tomu by mělo odpovídat i jeho vybavení. Kromě pohovky tu má své místo i konferenční stolek, komoda a možná i obývací stěna s TV stolkem, někdo si sem pořídí i krbová kamna. Pohled do plápolajícího ohýnku dokáže uklidnit, když si navíc vyberete kamna s výměníkem, můžete jimi vyhřát celý domov. Ne každý ale takovému způsobu vytápění přijde na chuť, někdo dává přednost komfortu, který mu nabídne třeba plynový kotel.

Dům

Další důležitou místností je ložnice. I tady odpočíváme, naše požadavky na ní jsou ale jiné než na obývací pokoj. Spíme tu, hosty sem ale nezveme. Chráníme si soukromí, pořizujeme si sem postel a dostatek komod a skříní na všechny naše věci. Ženy ocení i zrcadlo, praktické je i stínění, třeba v podobě venkovní rolety, která se postará o přítmí i během dne. Kdo z nás si občas nezdřímne i po obědě?

Nepodceňujte ani osvětlení

Správný výběr osvětlení je zásadní pro atmosféru i celkový dojem z místnosti, jiné zvolíte do obývacího pokoje a jiné do kuchyně. V obývacím pokoji oceníte kromě centrálního svítidla i stojací lampu nebo nástěnné světlo, které tolik neoslňuje, v kuchyni je zase důležité osvícení pracovní plochy. A ložnice? Tam kromě hlavního světla oceníte i lampičky vedle postele.