Infrasauna

Jak obohatit exteriér venkovní infrasaunou

Patříte mezi milovníky saunování? Pak pro vás máme dobrou zprávu: podzim je za dveřmi! A saunování k němu dozajista patří. Potící kúra pročistí organismus, podpoří vaši pevnou imunitu a zahřeje vás v sychravých dnech. Mnohaletou klasikou mezi saunovými procedurami je tradiční finská sauna. Pokud ale bojujete s časem, prostorem nebo finančními náklady za saunování, dáme vám pár bezva tipů. Povíme vám, proč je skvělou volbou infrasauna, a to nejen interiérová, ale i venkovní.

Vysoké nároky splní nenáročná infrasauna

Přijde vám to jako paradox? Nebojte, není. Infrasauna dokáže splnit velmi vysoké nároky, i když je sama opravdu nenáročná. Po zdravotní a rehabilitační stránce se umí stát velkým pomocníkem. V těch správných hodnotách je infrateplo totiž velmi léčivé a využitelné v mnoha ohledech. Infrasauna rychleji pomůže od sezónních nachlazení, bolestivostí pohybového aparátu, může sloužit jako stretching před sportovním výkonem nebo úleva unavených svalů po něm. S oblibou ji využívají maséři, než započnou masáž. Pokud vás bolí záda, můžete se do infrasauny posadit a nahřát postižené místo do pocitu potu. Infrateplo odvede svoji práci a pomůže vám k úlevě.

To všechno a mnoho dalšího infrasauna dokáže při velmi malých nárocích na svoji realizaci. Pro přívod elektrické energie stačí běžná zásuvka 230 V, jako odvětrání je dostačující běžná cirkulace vzduchu v místnosti. A pokud bojujete s prostorem, není třeba pro infrasaunu vyčlenit větší prostor, než jako pro běžný sprchový kout. Nebo – tady zbystřete – můžete zvolit venkovní infrasaunu a obohatit s ní vaši zahradu nebo terasu.

Na co si dát pozor u venkovní infrasauny

Hlavní věc, kterou při výběru venkovní infrasauny nepodceňte, je její konstrukce. Infrasauna bude odolávat venkovním klimatickým podmínkám. Je třeba, aby na to byla stavěná. Najděte zkušeného výrobce, který bude vědět, jak nejlíp na to. Je dobré zvolit poctivou izolaci a to včetně podlahy a stopu. Dále vybrat dostatečně silné profily dřevin, ze kterých bude infrasauna vyrobená. Není šťastným řešením snažit se to dohnat předimenzováním topných těles. U venkovních saun obecně se vyplatí sáhnout po thermo dřevině a vnější plášť sauny ošetřit ochranným nátěrem. Pokud si budete chtít dopřát z venkovní infrasauny výhled na zahradu, zvolte izolační dvojskla. A v neposlední řadě si dejte záležet na kvalitní vyspádované střeše, ideálně s okapovými svody. Můžete ji vypustit, pokud pro infrasaunu najdete místo na zastřešené terase nebo třeba pod pergolou.

Kouzlo saunování ve venkovní infrasauně

Narozdíl od finské sauny v infrasauně probíhá samotná potící kúra déle a v jednom kuse. Když už se v ní tedy pohodlně uvelebíte, pravděpodobně v ní strávíte minimálně dvacet minut nebo i déle. To samo o sobě je motivací, proč si do ní vyrazit ven. Venkovní saunování má svoje velké kouzlo. Je vyšperkováno o zvuky přírody a ochlazení na čerstvém vzduchu. Po saunování doporučujeme zachumlat se ještě chvíli do měkkého županu a nasát všechnu tu pohodu vaší terasy nebo zahrady na relaxačním lehátku. Poté stačí vlažná sprcha, ideálně doplněná o peeling celého těla, po kterém už nesahejte pro mýdlo. A následně dobrá, lehká svačinka. Když si takový proces dopřejete pravidelně, postupem času doslova ucítíte, kolik energie vám přibude na rozdávání.

Zdroj foto: Freepik.com